Inzoomen op......: Suzanne Verheijden

Ik wil op deze site graag af en toe aandacht besteden aan mensen uit mijn netwerk waar ik mee samen werk, die ik bewonder of die mij inspireren. Of alle drie. Met wie anders kan ik dan aftrappen dan met Suzanne Verheijden?  Sinds een paar jaar runt zij Buro Strakz, waarmee zij zich druk maakt om en bezig houdt met de toekomst van de zorg. We spreken elkaar begin 2022, uiteraard via het scherm.

 

Welke nieuwsbrieven lees je wel?

Haha, leuke vraag. Die van digivaardig in de zorg, en van Zorgvisie. Heel erg gerelateerd aan mijn werk rondom de toekomst van de zorg. Ik schoon een keer per jaar op, als ik nieuwsbrieven zie die ik niet lees meld ik me af. Maar ik parkeer ze ook vaak in een aparte map en dan bouw ik leestijd in en ga ik ze alsnog lezen. Op kantoor, in de wachtkamer, tijdens reclames van een televisie uitzending; wanneer ik daar zin in heb dus eigenlijk.

Wat wilde je vroeger worden?   

Juf of musical zangeres. Ik ging als Julie Andrews naar school, moest een heel groot grasveld over en dan zong ik “Do, a deer, a female deer”  en danste ik als Julie Andrews totdat ik op school was. Het is iets anders gelopen, maar ik sta nog wel regelmatig op een podium gelukkig, nu ook met mijn eigen cabaretprogramma over de toekomst van de zorg.

Waar sta jij voor op ‘s morgens?

Ik geniet ervan mensen te motiveren of enthousiasmeren, en alle vormen daarvan vind ik leuk. Dus of dat nou is via een lezing of webinar, of via de cabaretvoorstelling, of door het lezen van mijn boek over e-health: als ik merk dat mensen enthousiast raken over de onderwerpen waar ik ook enthousiast over ben, dan ben ik in mijn element. Al zijn het er maar drie die tijdens zo’n lezing figuurlijk of letterlijk in beweging komen, dan ben ik een blij mens. Zichtbare resultaten dus om uiteindelijk de kwaliteit van zorg steeds weer een stapje te verbeteren. Dat is de missie.

Als je dan mag kiezen tussen de reis daarnaartoe of het resultaat, wat weegt zwaarder? 

Pfff, lastig, kan ik niet tussen kiezen. Ik denk allebei even zwaar. Ik geniet net zoveel van het proces, als ik zie dat mensen aan het buigen zijn, dan van de uitkomst van dat proces. Ik denk dat het bij mij altijd gaat om ontwikkelen of ontwikkeling. Ik ben nu met een digitale escaperoom bezig, ook daarvoor geldt dat het maken zelf net zo leuk is als het eindresultaat. Zo lang er maar een raakvlak met ontwikkeling is.

Je bent een druk bezet ondernemer. Hoe houdt je zoveel mogelijk plezier in je werk? 

Door focus te houden op wat ik belangrijk vind en door ook af en toe nee te zeggen tegen datgene dat niet bijdraagt aan mijn doelstelling, of waarvan ik weet dat het een energie-lek is. Dus door hardop mezelf te bevragen op een aantal zaken. Ook door de samenwerking met de mensen om me heen. Ik heb nu een fantastisch team van freelancers om me heen. Gelijkgestemde, zelfstandige, gekwalificeerde en grappige mensen waar ik energie van krijg. Ik vind het ‘t fijnst als datgene wat ik doe effect heeft voor mensen, en dan kwetsbare groepen in het bijzonder. En dus haal ik meer plezier uit werken voor de zorg dan voor een commerciële sector. Dat heb ik ook wel gedaan en ik heb gemerkt dat ik er niet gelukkig van werd.

Wat is speelruimte voor jou? 

Speelruimte is voor mij humor gebruiken, creatieve werkvormen inzetten, of niet altijd datgene aanbieden wat de opdrachtgever wil. Zo heb ik ooit een pitch voor de provincie eigenhandig aangepast omdat ik vond dat ze de verkeerde dingen vroegen. In het begin stonden ze verbaasd te kijken maar uiteindelijk hielp het hen om in te zien dat ze zelf op het verkeerde pad zaten. Dat zie ik ook als speelruimte pakken, bewuste keuzes maken over wat ik vind dat nodig is. Verder improviseer ik heel graag, mijn lezingen zijn nooit van a tot z uitgeschreven en ik vind het een sport om binnen de tijd te blijven en vooral te varen op wat een bijeenkomst nodig heeft. Ik werk als innovator en wijk dus graag van gebaande paden af, ook dat is voor mij speelruimte.

Wat is een topdag voor jou?   

Dat kan verschillen. Ik kan op zijn tijd enorm genieten van een kantoordag waarin ik vooral denkwerk moet doen, veel moet lezen en me bezig houd met nieuwe dingen ontwikkelen. Aan de andere kant vind ik een dag die bomvol afspraken die heen en weer gaat tussen allerlei verschillende opdrachten ook soms heerlijk. Ik heb beide dagen nodig. Een week met evenwicht hiertussen voor mij een ideale week.

De laatste training die je zelf hebt gevolgd?  

Ik heb onlangs nog een training verandercommunicatie gevolgd. Omdat de zorg natuurlijk volop in verandering is en rondom het thema digitaal werken en e-health een andere mindset nodig is. Hoe neem je mensen goed mee in verandering maar dan vanuit de communicatiehoek. Maar ik blijf graag leren, dus de volgende opleiding is alweer gepland. Eind dit jaar ga ik de opleiding breinleren in organisaties volgen.

Wat zou je nog heel graag eens willen doen? 

Poeh…..niet meteen concrete wensen op persoonlijk vlak. Eindelijk weer skiën (inclusief après), dat zou tof zijn! Het plan voor dit jaar is te focussen op leidinggevenden in de zorg. Ik ben tevreden als het dit jaar lukt om die doelgroep in grote getalen bewust te maken van hun essentiële rol in het proces rondom digitalisering (en e-health) in de zorg. Deze professionals staan erg onder druk door tekorten en andere uitdagingen, terwijl zij op dit gebied echt verschil kunnen gaan maken. Ik hoop echt dat dit gaat lukken, we gaan er vol op inzetten.

 

Inzoomen op......: Suzanne Verheijden

Aanmelden

benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact op!