Authentiek?

Authentiek?

Zoals dat gaat met modewoorden zijn ze aan slijtage onderhevig. Wat ooit als een waarheid klonk kan een paar maanden later zomaar uitgekauwd overkomen. Aan het einde van elk jaar verschijnen er lijstjes over jeukwoorden. 'Authenticiteit' heeft er de laatste jaren ongetwijfeld ook tussen gestaan. Persoonlijk heb ik niet zo'n allergie bij het gebruik van dit woord, ik ken wel een gros woorden die me meer uitslag bezorgen. 'Een stukje van jezelf', 'meer in je kracht gaan staan' , 'dingen aanvliegen' en 'iets tegen je aanhouden' , en dan dus nog 140 van dat soort termen. Die ik ongetwijfeld ook wel eens gebezigd heb. Gebezigd? Over jeuk gesproken. Voor mij hoort authenticiteit nog niet meteen in dat rijtje, al is de context natuurlijk wel doorslaggevend. In de ene situatie- lees: bij de ene spreker- komt het woord authentiek nu eenmaal prettiger de strot uit dan bij de andere. Authentieker ook. In mijn training rondom presentatievaardigheden komt het woord nog regelmatig voorbij; ook uit mijn mond, ik geef het toe. Omdat het nu eenmaal zo'n centraal thema is rondom presentaties. En ik zoek wel naar alternatieven, maar vind het woord nog steeds erg vaak op zijn plek. Ik gebruik ook wel eens het woord 'geloofwaardig', maar om geloofwaardig te blijven varieer ik binnen mijn feedback ook wel met termen als 'naturel', of 'ontspannen'. Congruent, ook mooi. Maar wat zwaar aangezet. Hoe je het ook wendt of keert, gemeenplaatsen liggen altijd op de loer als het gaat om feedback rondom een presentatie. Sla er de talentenjachtjuryrapporten maar op na: kromme tenen gegarandeerd. Al heb ik Lil Kleine behalve op een groot ego nog nooit op het gebruik van het woord congruent kunnen betrappen. Dus dat is dan weer wel congruent.

Wanneer ik iets teruggeef (mag dat nog?) aan een deelnemer van zo'n training ben ik me erg bewust van mijn woorden. En zorg ik dat ik zelf dus ook geloofwaardig overkom in mijn commentaar. Door zo eerlijk en opbouwend mogelijk te zijn, en daarnaast door op zoek te gaan naar wat er achter de woorden schuilgaat. Door te onderzoeken wat er in de onderstroom gebeurt wanneer iemand voor een groep staat. Dat ongrijpbare gevoel van loskomen van het nu en jezelf horen praten. Er niet van kunnen genieten, je benen en voeten niet meer voelen. Geen controle meer hebben over de situatie. Geen plezier meer ervaren, geen contact met je 'publiek' en vooral jezelf. Door samen met de groep op zoek te gaan naar verklaringen voor dat gevoel ( die bij iedereen anders kunnen zijn) komen we tijdens de tweedaagse training een flink stuk dichterbij dat doel: met (meer) glans voor de groep. Door een sfeer te scheppen waarin je mag leren van je fouten en valkuilen. En van elkaar, want ik geloof in de kracht van het werken in een groep. Met gelijkgestemden. Mensen met dezelfde uitdaging, om nog maar eens een modewoord te gebruiken. En door te oefenen natuurlijk. Veel oefenen. Want dat baart kunst! En waar ging het in kunst ook alweer om? Juist! Om de authenticiteit!

Op 13 en 20 juni 2020 organiseer ik weer zo'n tweedaagse zoektocht naar authenticiteit, meer info hier!

En dit vonden eerdere deelnemers, onvoorbereid, behoorlijk naturel en met goedkeuring om te filmen.

"De training presenteren ‘Met glans voor de groep’ van Miel Verstappen heeft mij verder geholpen in het ontdekken waarom ik zelf nooit echt van mijn eigen presentaties genoot. Ik focus teveel op de boodschap. Ik wil echter voortaan zelf ook meer genieten zodat mijn ‘verhaal’ (boodschap) meer synchroon met mijzelf loopt en krachtiger wordt. Miel Verstappen werkt in groepsverband . Hij gebruikt daarbij de krachten en wijsheid van alle deelnemers. Ik ervaar het als een meerwaarde dat ik ook vanuit de groep feedback heb gekregen. Het versnelde mijn proces van ontdekken waar ik daadwerkelijk mee worstelde. Ik kan nog lang vooruit met de nieuwe inzichten die ik heb gekregen. Het was voor mij een zeer waardevolle training in een vertrouwelijke setting waarbij de rol van Miel is dat hij dit allemaal mogelijk maakt."Petra Damen, adviseur inclusieve arbeidsmarkt, stichting Jobstap

WK Breinbruisen

Als afsluiter van je congres! Educatief en recreatief in één.

Als afsluiter van je congres of personeelsdag gaat de zaal deelnemen aan een wereldrecordpoging Creatief denken! Educatief en recreatief in één. In samenwerking met Suzanne Verheijden van Buro Strakz. Op een luchtige manier word je op deze manier uitgedaagd om op een andere manier naar je eigen werkelijkheid te kijken.

Naar workshop

Speelruimte zoeken

Persoonlijk leiderschap op een speelse manier benaderd- 2023/2024 weer open trainingsdagen

Onze samenleving verandert razendsnel, dat vraagt om flexibiliteit van jou als werknemer. Improviseren in werksituaties is niet meer weg te denken. De werkdruk is op veel plekken groot en dat vertaalt zich vaak ook in de manier waarop jij je werk moet doen. Dit kan gevoelens van stress oproepen die je werk er niet makkelijker op maken.

Naar workshop

Teambuilding met een lach!

Humor als instrument.

Spelen is hot, spelen is in! Spelenderwijs leren van en met elkaar. Met humor als instrument. Door samen te lachen en te ervaren leg je op een speelse manier verbanden met je eigen werkpraktijk. Nuttig en leuk tegelijk! En laagdrempelig, iedereen kan zo instappen en meedoen is nooit verplicht maar wel verleidelijk!

Naar workshop

Improvisatietheater

Spelenderwijs leren?

Theater maken van je dagelijks werk, kan dat? Jazeker! En het werkt op vele fronten. De acteurs improviseren op basis van jullie input en spelen ter plekke een scène, met verschillende of verassende wendingen en ontknopingen. Het publiek is actief betrokken en regisseert, analyseert en relativeert.

Naar workshop

De werkplezier-Muziekbingo

Act voor grote of middelgrote groepen

Ideaal als kick off of afsluiting van een bijeenkomst die in het teken staat van werkplezier. Focus op plezier in plaats van werkdruk. Kwestie van perspectief veranderen. Deze act helpt daarbij zonder moralistisch te worden.

Naar workshop

Smartlappen workshop

Lachen om ellende

Als je ellende overdrijft, drijft het over, las ik eens. De ellende in ouderwetse smartlappen en levensliederen is meestal niet van de lucht. Muziek die je thuis misschien niet zo snel opzet maar die in al zijn eenvoud wel raakt en relativeert. Een ideale combinatie om je eigen sores van het werk eens even achter je te laten. De workshop smartlappen is er geknipt voor.

Naar workshop

Training spreken in het openbaar

Met glans voor de groep!

Spreek je wel eens in het openbaar? Zie jij daar ook altijd zo tegenop? Breekt het zweet je uit, of ben je bang dat je stem overslaat? Of wil je je vooral vrijer voelen, meer zelfvertrouwen kweken voor deze situaties? Oefenen met tips en tricks? In al deze gevallen is deze tweedaagse training presenteren een prima kans!

Naar workshop

Creatief denken

Denken met een bochtje!

Bij het nadenken over vraagstukken binnen een werksituatie kom je vaak op voor de hand liggende oplossingen. Maar die blijken veelal niet te werken, of zijn al zo vaak mislukt: je denkt in een cirkel. Dat doorbreek je met een workshop creatief denken.

Naar workshop

Aanmelden

benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact op!